Басейнът в жилищен комплекс „Корал Резиденс“

Подобно на други наши комплекси от „затворен тип“ и в жилищен комплекс „Корал Резиденс“ в кв. Бриз във Варна сме съобразили необходимостта от различни удобства и екстри за живущите. Общите площи около сградите ще са облагородени с разнообразни растения и цветя, ще има площадка, където децата да играят и кътчета за отдих.

Сред зеленината и тишината в двора, ще бъде изграден открит басейн с релакс зона.  Неговата обща площ е 122 кв. м, а най-голямата дължина и ширина съответно - 11,80 м на 11,50 м.

Типът на съоръжението е басейн с преливен улей и както е по изискване, ще бъде изграден компенсаторен резервоар. Като всеки басейн и този ще се съпътства от техническо помещение в което се разполагат филтри, помпи и др.

При басейните с преливник, водата е наравно с ръба и нивото на терена. Тя попада през преливна решетка в канал (преливен улей), който е разположен по периметъра на басейна. От там постъпва в специално изграден компенсаторен резервоар и след като бъде механично и химически пречистена, се връща през дюзи в коритото.

Изграждането на преливник е препоръчително при басейни, предвидени за обществено ползване, поради по-естетичната си визия и липсата на „мъртви зони”, в които се задържат листа и др.

Като цяло басейните могат да бъдат разделени на много различни видове спрямо тяхното предназначение, характеристики, конструкция, големина, форма и др. Например:

-   според предназначението - фамилни, СПА за релакс и почивка, спортни.

-   според големината - могат да бъдат със стандартни олимпийски размери (50 м дължина на 25 м ширина) или по поръчка според големината на терена;

-   според формата - правоъгълни, кръгли, овални, със свободна, разчупена форма, или дори форма на предмет от ежедневието;

-   Задължително е за всеки басейн, водата в него да се почиства, което става по два начина – химично (със специални химикали) и механично (чрез различни техники за филтрация на водата). От тук следва и най-важното разделение - според системата за филтрация на водата: басейни със скимери и басейни на външен преливник.

При басейните със скимери (специални отвори в горната част на стените) водното ниво е по-ниско от борда и плочника около басейна. Филтрацията на водата става с помощта на помпа, която я́ засмуква през скимерите. След като бъде механично почистена и химически обработена, водата се връща обратно в басейна.

Недостатъкът на този вид съоръжения е, че колкото и добре да са разположени скимерите, винаги се получат „мъртви зони”.

Басейнът в к-с „Корал Резиденс“ е ситуиран в южната част на парцела, което му осигурява пряка слънчева светлина през целия ден. Формата му е неправилна и е специално проектирана, спрямо терена. Вътрешно ще е разделен на две нива: част от него е предвидена за възрастни с дълбочина от 1,10 м до 1,40 м, а другата, за най-малките, е с дълбочина 0,60 м.

Всяка година през месец май съоръжението ще се пълни с вода, за да може тя да се затопли до лятото. Лежейки безгрижно на шезлонга край басейна, живущите в комплекса ще могат да се радват на горещите дни и да ловят слънчевите лъчи, до края на септември.

Всички имоти за продажба в комплекс „Корал Резиденс“ можете да видите тук.