HPL плоскостите – съвременно решение за екстериор

Фасадните облицовки от HPL плоскости са новаторски продукт със специфични свойства, които гарантират издръжливостта на фасадите срещу въздействието на околната среда.

HPL (High Pressure Laminate) е декоративен високо пресован ламинат, състоящ се от повече от 60 % хартия и 30-40 % термореактивни смоли. Образува се като под високо температурно налягане се пресоват слоеве целулозен влакнест материал, импрегнирани със смоли, които в последствие се втвърдяват и се получава хомогенен лист.

Плоскостите се произвеждат под формата на листове в различни размери, дебелини и повърхностни покрития със стандартни дебелини от 4 мм, 6 мм, 8 мм и 12 мм. Не страдат от корозия и окисляване, не гният и не се нуждаят от допълнителна повърхностна защита като лакове или бои. Те са много лесни за поддръжка и могат да се почистват само с мек сапун.

Една от основните функции на панелите е да отблъскват дъждовната вода и шума. Високо устойчиви са на UV лъчи, атмосферни влияния, удари, напукване и графити. Не се считат за опасни за хората и животните и са одобрени за употреба при контакт с хранителни продукти съгласно EN 1186. Огнеустойчиви са и притежават свойства, които забавят "разпространението на пламъка", като по този начин удължават времето за евакуация (Европейска пожарна класификация B-s1, d0).

Сградите с фасадни облицовки от HPL плоскости, могат да се смесват хармонично с околната среда или с акцентиране на малки детайли, умишлено да изпъкват. Изборът на цветове, шарки и размери е голям и позволява на архитектите да дадат воля на въображението и таланта си. Декоративният слой хартия може да бъде едноцветен, в дървесни, каменни и други шарки, а повърхността - матирана, полуматирана или гланц. Високо пресованите ламинати са подходящи за приложение при вентилируеми фасадни облицовки, покривни софити, парапети на балкони и стълбища, оградни пана, окачени тавани и др.

Високо пресованите ламинати навлизат на българския пазар преди десетина години. Фирма „Планекс“ за първи път използва HPL плоскости за фасадна облицовка при строителството на к-с „Вива 4“ във Варна през 2009 г. През 2015 г. к-с „Акварел 3“ получи индивидуален, отличителен детайл благодарение на парапетите от HPL плоскости, произведени специално с перфорация по индивидуален дизайн. В края на следващата година „Акварел Резиденс“ спечели приза „Сграда на годината“ в категория „Жилищни комплекси“ в Националния конкурс.

С HPL плоскости работим и при новите проекти през 2018 г. По цялата западна фасада на комплекс „Сънденс Резиденс“ в гр. София ще се монтира вентилируема окачена фасада с HPL панели в зелен, жълт и дървесен цвят. Цветовете са подбрани и подредени спрямо настроението, което името на комплекса създава и напомнят за играта на слънчевите лъчи по клоните на дърветата.

В комплекс „Корал Резиденс“ в кв. „Бриз“ в гр. Варна, HPL плоскости ще бъдат монтирани по южната фасада и част от страничните. Цялата фасадна обшивка от високо пресован ламинат е решена с декоративен повърхностен слой с цвят на дъбово дърво. Освен с функция на декоративен парапет за балконите, тя спомага за изграждането характера на сградите като следва формите на естествения корал.

HPL продуктите, които сме използвали за фасадна облицовка и външен декор при комплексите ни са на френската фирма POLYREY® и немската - RESOPAL®. Те са произведени в съответствие с изискванията и екологичните норми и отговарят на много национални и международни стандарти (EN 438 и ISO 4586).