Жилище в новострояща сграда – предимства и ползи

Покупката на жилище е предизвикателство за много хора, но и удоволствие за този, който знае как да избере най-доброто. Тази статия ще бъде ваш помощник при вземането на решение за вида на строителството, като ви информира накратко за основните предимствата и недостатъци на различните видове.

Независимо дали купувате нов дом или инвестирате, добре е да сте наясно със следните въпроси:

1. Какъв вид строителство предпочитате: панел, ЕПК или тухлена зидария? Старо или ново строителство?

При офертите за имот – старо тухлено строителство, в дадена сграда има само едно жилище, продавано от частно лице и не може да изберете нито етажа, нито изложението, нито броя стаи, нито панорамата. Инсталациите са амортизирани от по-дългата експлоатация, няма външна и вътрешна изолация, налагат се сериозни инвестиции за ремонт, което оскъпява жилището. Много често общите части са зле поддържани. Плюсовете на тези сгради обикновено са свързани с тяхната по-централна локация, размера на помещенията и по-голямата етажна височина.

Широко разпространените панелни жилища са с едни от най-достъпните цени на пазара. За сметка на това и при тях се налага основен ремонт, включващ подмяна на ел. и ВиК инсталации, шпакловане и пребоядисване на стените и таваните, често съпроводено със сваляне на доста стари слоеве, подмяна на подови настилки и др. Обичайно липсва топлоизолация, което предполага високи разходи за отопление. Общите части се почистват веднъж в седмицата и сред живущите липсва воля за по-генерални промени, тъй като собствениците се сменят често или са възрастни.

Строителството тип ЕПК /едроплощен кофраж/ е стабилно и за разлика от панела има по-дълъг живот. Тук купувачите могат да се възползват от по-ниските цени, в сравнение с новото строителство, но и при ЕПК, съществуват същите проблеми както при панела – нуждата от основни ремонти, по-ниска стойност при последваща препродажба и много често зле поддържаните общи части. При строителство ЕПК от съществено значение е големия брой съсобственици, което прави вземането на решения от Общото събрание, например за участие в процедури по саниране, много трудно.

В сравнение с горните, новото строителство има много и неоспорими предимства. Ето някои от тях:

  • Проектирането на съвременните сгради се основава на най-новите тенденции в архитектурата и строителството.
  • При строителството на новите сгради се използват най-ефикасни материали и технологии. 
  • Строгият инвеститорски контрол гарантира високото качество на строително-монтажните работи и на влаганите материали.
  • При новостроящите се сгради купувачът има пълен избор на етаж, изложение, размер на жилището. Колкото по-рано се спрете на даден проект, толкова изборът на подходящ за Вас имот ще бъде по-богат.
  • Строителят носи гаранции, регламентирани в Наредба № 2 от 31 юли 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти. Разгледайте гаранционните срокове тук.
  • Общите части се поддържат от фирми, специализирани в сградния мениджмънт.

2. Има ли възможност да промените разпределението на имота според вашите интериорни предпочитания?
При панелните жилища, премахването дори на една стена в имота, може да застраши конструкцията на цялата сграда. В такива блокове, не можете да бъдете сигурни колко собственика са се сменили в сградата и какви промени е направил всеки от тях.
Съвременните технологии на изпълнение на сгради, позволяват на купувачите да правят промени в хода на строителството. Лесно могат да се обособяват или обединяват помещения. Така всеки имот може да се съобрази с индивидуалните изисквания на клиента, а жилището да има уникален дизайн и функционалност.

3. Енергийна ефективност
При новото строителство месечните разходи за отопление са по-ниски. Колкото по-нова е сградата, толкова материалите и технологиите, използвани при изпълнение на топлоизолацията, са по-енергооефективни, тъй като стандартите непрекъснато се повишават. Например висококачествената топлоизолация и окачените външни фасади на сградите, освен естетически, имат принос и за допълнително задържане на топлина в самите жилища.

4. Възможност за довършителни дейности
По-големите строителни фирми предлагат опция за довършване на закупени жилища в новопостроени сгради, което ще ви спести време в търсене на ремонтни бригади и договаряне на условия с тях. Ще сте спокойни, че довършителните работи ще се изпълнят качествено и от специалисти, познаващи сградата и нейните инсталации.

5. Финансова ефективност
Покупката на апартаменти в сгради ново строителство е по-изгодна инвестиция. Новото строителство ще запази цената си и дори може да я повиши в следващите години. При него няма нужда от скъпоструващи ремонти за отстраняване на последиците от експлоатацията, както е при старите жилища, а разходите за отопление и поддръжка на жилище са значително по-ниски.

Добрият избор на жилище осигурява максимално добро качество на живот на бъдещите обитатели. Това включва оптимално използваемо пространство, максимална функционалност на помещенията и гъвкави пространствени решения, енергийна и финансова ефективност и лекота при поддръжката.

Ето тук можете да разгледате нашите предложения за имоти ново строителство, които в максимална степен биха удовлетворили всички изисквания при закупуване на жилище за дом или за инвестиция.