В какъв имот да инвестирам?

През последните години интересът към инвестиция в недвижими имоти у нас значително се повиши. Това се дължи на развиващата се икономика, растящите цени на имотите и все по-добрите условия, които банките предлагат при ипотечното кредитиране.

Решилите да инвестират в недвижим имот трябва да подходят към тази стъпка разумно и внимателно, за да се избегне горчивия опит от 2008-2009 г. Като при всяка друга инвестиция има някои основни моменти, с които купувачът следва да се съобрази.

Първото решение, което трябва да бъде взето, е в какъв тип имот да се инвестира – апартамент в града, ваканционен имот в курортно селище, офис, магазин или друго.

Хората, които правят тази стъпка за първи път обичайно се спират на покупка на апартамент с цел отдаване под наем. В този случай може да се закупи обзаведено жилище, което вече е отдадено под наем или да се инвестира в имот в новострояща се сграда. Вторият вариант дава възможност жилището да бъде завършено и обзаведено така че после да се отдаде срещу по-висок наем.

При покупката на офис или бизнес площи като магазин, заведение, шоурум и др. обикновено се влагат повече парични средства, тъй като цените на квадратен метър при тях са по-високи.

Обичайно инвестицията във ваканционни имоти изисква по-дългосрочен период, за да има удовлетворителна възвръщаемост на вложените средства. Трябва да се отчете през каква част от годната имотът може да бъде отдаван под наем, средните цени за комплекса, дали да е краткосрочен или дългосрочен наем, средствата за поддръжка и освежаване между наемателите и др.

Добрата инвестиция зависи от детайлното проучване на пазара на недвижими имоти към момента на покупка и прогнозите за бъдещото му развитие. Това гарантира в по-голяма степен оптимално решение спрямо възможностите на купувача и крайната цел на покупката.

Когато се инвестира в недвижими имоти, най-удачно е това да се случи по време на строителство, защото цените са по-ниски от тези на завършения продукт. Важни съображения при такава покупка са характеристиките на самия проект, локацията, фирмата строител и инвеститор. По-добрият вариант е купувачът да се спре на стабилна компания с дългогодишна история и опит зад гърба си.

Възвръщаемостта на инвестицията можете да изчислите по следния начин:

  • При препродажба съoтнoшeниeтo ce изчиcлявa, ĸaтo oт гeнepиpaнитe в cлeдcтвиe нa инвecтициятa пpиxoди ce извaдят cъпътcтвaщитe paзxoди и след това paзлиĸaтa ce paздeли нa пъpвoнaчaлнo инвecтиpaнaтa cyмa;
  • При отдаване под наем, изчислението ce бaзиpa въpxy гoдишнaтa нopмa нa дoxoднocттa oт инвecтициятa. Haпpимep, aĸo закупите имот за 100 000 евро, a oчaĸвaния дoxoд oт oтдaвaнeтo мy пoд нaeм e 500 евро нa мeceц, тo гoдишнaтa дoxoднocт oт инвecтициятa щe e 6%.

 Ето тук можете да разгледате нашите предложения за имоти ново строителство, които в максимална степен биха удовлетворили всички изисквания при закупуване на жилище за дом или за инвестиция.