Препоръки за ефективна експлоатация на имота

Сградите, които „Планекс“ изгражда, са изпълнени съгласно редица нормативни документи, един от които е Законът за енергийната ефективност. Използваните енергоспестяващи материали и технологии облекчават собствениците при консумацията на ел.енергия и заплащането й. Всички външни стени, подове, тавани, покриви и балкони са изпълнени със съответната топло- и хидроизолация. Затова не е разрешено да се пробиват настилки, мазилки и фасадни панели, тъй като по този начин се нарушават изолациите и се предизвикат течове или намаляване на топлинния комфорт на сградата.

За да се възползвате от предимствата на използваните технологии, е добре да се грижите за запазване на енергийната ефективност на дома и сградата. Ето и няколко препоръки:

  • За да изсъхне жилището след завършване на строителството и влажността да влезе в нормални граници, е нужно да мине поне едно лято. Ако е възможно, отложете довършителните работи за този период.
  • За да се ограничат предпоставките за поява на конденз и мухъл в помещенията през зимния период, ги проветрявайте редовно, но не чрез постоянно леко открехнат прозорец, а чрез широко отваряне на прозорците за около 5-10 минути.
  • Задължително включвайте аспиратора в кухнята, когато готвите, и вентилатора в банята, когато помещението се ползва.
  • Отоплявайте правилно. Поддържайте относително постоянна и равномерна температура във всички помещения на жилището. Ако в апартамента има неизползваеми (необитаеми) помещения, не допускайте въздухообмен с обитаемите и ги проветрявайте редовно.

Рискови фактори за повишена влажност в апартамента са сушенето на дрехи вътре в стаите, натрупването на конденз по стъклата през зимата, който не се отстранява периодично, наличието на много цветя или аквариум – такива помещения се препоръчва да се проветряват по-често и ако е необходимо, да се инсталира влагоабсорбатор.