"Морени" зад Sofia Ring Mall

"Планекс инвест" ще строи комплекс от къщи върху земята на Danaos зад мола на Околовръстното. Инвестицията ще е 30 млн. евро

автор: Боряна Генчева, в. "Капитал",  1 ноември 2019 г.

 

Още при първата копка на Sofia Ring Mall през март 2013 г. гръцките инвеститори обявиха, че построената IKEA и бъдещият търговски център са само начало. А планът е Sofia Ring да прерасне в цял нов квартал зад мола в съседство със Симеоново, южно от Околовръстното шосе - с жилища, офиси, хотел и заведения. Сега наред е проектът с къщи и кооперации. А основен инвеститор ще е българската "Планекс инвест", като гръцкият собственик Danaos ще получи обезщетение срещу земята.

 

13 сгради, 38 къщи

В края на лятото от името на гърците беше подадено инвестиционно намерение, задвижени са процедури по ОВОС и в комисията за преобразуване на земи в Министерството на земеделието и храните. Собственикът на регистрираната във Варна "Планекс инвест" инж. Пламен Андреев потвърди пред "Капитал", че в партньорство с Danaos ще строи жилища зад мола. Очаква се до края на годината да приключат с процедурите и от началото на следващата да започнат строителство на 13 многофамилни сгради, 26 редови и 12 еднофамилни къщи.

"Не мисля, че в София досега е правено нещо подобно, нито че в другите нови проекти се подготвя аналог. Тук става дума за съчетание между къщи нискоетажно застрояване със сгради и голяма територия. Концепцията е моя. Работим две години по проекта във връзка с ПУП-ове, окрупняване, пречиствателни съоръжения и вече сме на финала", каза собственикът на "Планекс инвест".

 

"Морени" в парк с езера

"Морени клуб резидънс" ще бъде разположена върху 90.9 дка от вакантната площ на Danaos южно от Sofia Ring Mall и IKEA. Застроената площ на нискоетажните сгради ще е само 13 580 кв.м. Останалите 77 220 кв.м ще са парк. В комплекса ще има 600 кв.м новосъздадени езера, тъй като реката, която сега е потопена под земята, ще бъде извадена. Автомобилният поток ще е по улица, периферна за парцела. Тя ще води до подземни гаражи и благодарение на това жилищната зона ще е без автомобили. Предвидена е система от 2500 м алеи за спорт и разходки в парцела със "спирки" по време на кроса – фитнес зони на открито и детски площадки.

Името "Морени" е избрано по две причини: защото съдържа думата more, т.е. повече на английски, и защото сградите ще са разположени върху терена подобно на морени – т.е. свободно, с изложение изток-запад-юг и панорама към Витоша, и без прегради за свободното движение на въздуха. Искахме да "избягаме" от стандартната ортогонална (правоъгълна - бел. ред.) представа за градоустройство, разполагане и дизайн, обяснява Андреев. По думите му при ясно задание се е включил и екипът на "Е-арх" с водещ проектант арх. Мартин Христов.

При сградите се залага на естествени материали – камък, дърво, стъкло. Те ще са монолитни, със стоманобетонова конструкция и тухли Porotherm. Всички имоти ще бъдат газифицирани с климатизация с мултисплит системи и термопомпени агрегати. В района няма изградена канализация. Предвижда се битовите отпадъчни води и дъждовните води от отводняването на алеите да се отвеждат в две локални пречиствателни станции.

"Морени" ще е комплекс от затворен тип, с огради, комплексно решение за сигурност и контрол на достъпа, покрити зони за контейнерите за сметосъбиране, "умно" управление на всички процеси по фасилити мениджмънт. "Близо 30 години съм в този бизнес. "Планекс инвест" е създал много сходни, но по-малки проекти, с респект към природата и отношение към начина на застрояване на територията. Но за нас "Морени" е стъпка напред", каза Пламен Андреев.

 

Българско-гръцкият договор

"Планекс инвест" представили концепцията си на Danaos Development по време на първата им среща в края на май 2017 г. "Преди нас вероятно е имало разговори и с други потенциални партньори. Имало е и други идеи за застрояване", казва Пламен Андреев. "Моето предложение беше тотално различно като философия – застрояване, среда, условия за живот. Явно е допаднало на Danaos като собственик на терена, защото макар и да не бяхме работили заедно дотогава, в рамките на няколко часа стигнахме до подписи на протокол за намерения и преминахме към договаряне", добави той.

В рамките на партньорството "Планекс инвест" e инвеститор в проекта и стои зад него със своите активи и ноу-хау. Danaos им предоставя земята, за да строят. Срещу отстъпеното право на строеж гръцката компания получава определени квадратни метри жилищна площ - фиксиран процент от бъдещите сгради. (По информация от пазара той е под 30%). Всички имоти са предназначени за продажба. А договорът дава права на "Планекс инвест" да продават и имотите на Danaos.

Андреев допълни, че за разлика от други договори в този гърците си запазват много лостове за контрол и участие в проекта, което е допълнителна гаранция за него. Обясни го с факта, че става въпрос за много голяма инвестиция, от порядъка на 25-30 млн. евро. Тя ще бъде осъществена с банков кредит и със самоучастие.

 

Средата около "Морени"

Проектът по думите на Андреев се намира в урбанизирана територия, а предвиденото застрояване е съобразено с това, че зоната е буферна между града и Витоша. В проекта е предвиден сервитут за преминаване на бъдещото трасе на лифта, което трябва да свърже сегашната начална станция на кабинката с бъдещата метроспирка срещу Sofia Ring Mall. Danaos са предоставили безвъзмездно право на преминаване на съоръжението на софийската община с очакването, че метрото ще направи проекта по-атрактивен.

Ангажиментите по изграждане на локалната инфраструктура остават за инвеститора. "Като изходни данни и съгласуване на проектите получаваме пълно съдействие от софийската община и на този етап това е достатъчно. Убеден съм, че след като бъде завършен "Морени клуб резидънс" и подобните нему проекти около нас, това ще бъде най-качествената зона за обитаване в София", казва Андреев.

Неотдавна в района беше обявен проектът River Park на Real Estate Developments (RED), дъщерно дружество на базираната в Холандия Dynamic Group. Той предвижда изграждането на 352 къщи върху 215 дка източно от началната станция на лифта. Освен ПУП-а за земите на Danaos в района има поне още три. Първото е на арх. Георги Ангелов за вилна зона "Симеоново-север" - разширение, което обхваща 354 дка на запад от кръговото до "София ринг мол" и пътя към лифта, на арх. Иван Моев за 350 дка във вилна зона "Симеоново-север" около началната станция на кабинката и на арх. Иван Велчев за 560 дка от вилна зона "Малинова долина" до "Бистришко шосе". Всички те предвиждат нискоетажно застрояване.