Енергоефективният дом

С настъпването на студените дни се повишава и потреблението на ток в домакинствата. Всеки търси начини да намали разходите си за електричество и отопление. Факторите, които определят нивото на енергоефективност на нашия дом са няколко.  

На първо място това са материалите, с които е построена сградата и приложените изолационни решения. При закупуване на ново жилище обърнете внимание на дебелината на зидовете, вида на външната изолация и качеството на материалите.

Друг фактор, който значително влияе върху сметките за ток е енергийният клас на уредите в дома. На всеки електроуред е отбелязан клас енергийна ефективност с основна информация за консумацията на ток и вода. Така могат да се изчислят експлоатационните разходи на уреда за целия му живот. Колкото по-висок е енергийният клас, толкова по-малко енергия ще използва той при работа. Така сметката за ток намалява чувствително. По-старите електроуреди, както и тези от по-нисък клас консумират повече ток дори в режим готовност /stand-by/.

Важно е и как използваме електроуредите. Например: когато готвим, можем да изключим фурната 10 минути по-рано; да използваме икономичен режим или отложен старт на пералнята и съдомиялната; да изключваме уредите от контактите, когато не се използват и др.

За да намалим разхода на енергия в домакинството, можем да ползваме алтернативните методи на слънчевите панели и термопомпите.

Развитието на технологиите налага използването на Smart системи в домакинството. Те централизират управлението в единна мрежа и позволяват оптимално използване на електричеството в дома.

Внимателният избор при покупката на жилище,  оборудването му с висок клас електроуреди, начинът им на ползване и внедряването на нови системи за отопление и охлаждане, могат да направят дома едновременно комфортен и енергоефективен.